Ekonomi

Ege Serbest Bölgesi’nden rekor ihracat

İZMİR (İGFA) –Yılın Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’nin ihracatı hemen hemen aynı kalırken, Ege Serbest Bölgesi aynı dönemde ihracatını yüzde 14,35 artırarak 1,5 milyar doları aştı.

Türkiye’nin en fazla ihracat yapılan serbest bölgesi olan Ege Serbest Bölgesi, 2023 yılının ilk 7 ayında ticaret hacmini ve ihracatını rekor düzeyde artırdı.

Geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde toplam ticaret hacmini 2,9 milyar dolardan 2023’ün aynı döneminde yaklaşık 302 milyon doları artırarak 3,2 milyar doların üzerine çıkaran Ege Serbest Bölgesi, büyümesinin büyük bölümünü ihracat artışından sağladı. . Temmuz ayında ihracat bir önceki yıla göre yüzde 33 artışla 194 milyon doları aşarken, yılın 7 ayında toplam ihracat 1 milyar 560 milyon doları buldu.

YÜKSEK İHRACAT DÜŞÜK İTHALAT

Yılın 7 ayında Ege Serbest Bölgesi’nden yapılan ihracatta yüzde 14,35’lik artışa rağmen bölgeye yapılan ithalattaki artış yüzde 1’in biraz üzerinde oldu.

ESBAŞ Yürütme Konseyi Başkanı Dr. Faruk Güler, bölgenin yıllardır olduğu gibi Türkiye’nin dış ticaret istikrarına artı katmaya devam ettiğini vurguladı. Dr. Faruk Güler, Ocak-Temmuz döneminde küresel ekonomideki durgunluk nedeniyle Türkiye’nin ihracatı aynı kalırken, ithalattaki artış nedeniyle dış ticaret istikrarındaki açığın olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.

Faruk Güler, Dünya Ticaret Örgütü’nün “World Trade Statistics Review 2023 Raporu”nda belirttiği gibi, Temmuz ayında bölgenin ticaret hacmi ve ihracatındaki yüksek artışın küresel ticaretteki sakin dönemde gerçekleştiğine işaret etti. ; 2022’de küresel ticaretteki zayıf da olsa yetersiz büyümeye rağmen, jeopolitik gerilimler, devam eden yüksek enflasyon ve sıkılaşan finansal koşulların tüketim ve yatırım üzerinde baskı oluşturması nedeniyle küresel ticaret bu yıl bir önceki yıla göre daha kötü performans gösteriyor. Aslında, 2020’de Covid-19 salgınının ardından Ukrayna’daki savaş, enflasyon, mali sıkılaştırma ve borç sorunlarının uygun bir şekilde ortaya çıkmasıyla birlikte küresel ticarette başlayan yavaşlamanın üzerinden üç yıl geçti. Öte yandan Ege Serbest Bölgesi ticaret hacmini 2021’de yüzde 21,56, 2022’de yüzde 13,49 artırmayı başardı. İhracatta son iki yılda artış yüzde 16 ve yüzde 10 olmak üzere çift haneli oldu. Rakamların da gösterdiği gibi bölgemiz son 3 yıldır küresel ekonomideki kötü gidişatı olumlu gidişattan ayırmayı başarmıştır.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İHRACAT PAZARINDA DARALMA

Dr. Faruk Güler, Ege Serbest Bölgesi’nin yurt dışı satışlarının, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarının bulunduğu Euro Bölgesi’ndeki daralmanın derinleştiği bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekerek, World Trade Statistics Review 2023 Raporu’na göre bunun altını çizdi. Euro Bölgesi fabrika çıkış fiyatları 14 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Güler, “Üretim PMI verileri, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarının bulunduğu blokta faiz artışları ve enflasyon nedeniyle zayıflayan talep nedeniyle daralmanın derinleştiğine işaret ediyor” diyen Dr. Güler, “Almanya’daki üretim daralması da derinleşiyor. Hem üretimde hem yeni siparişlerde hem de fabrika çıkış fiyatlarında sert düşüşler yaşandı. Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, Polonya, Japonya, Güney Kore ve Tayvan da Temmuz ayında üretimi daralan ülkeler oldu.” .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu